Gå til hovedinnhold

Klima og miljø

Fokus på klima og miljø

Klima og miljø har vært sentralt i hele planarbeidet. Nye Veier krever at prosjektet Ytre ringvei skal bærekraftsertifiseres. Dette gjøres ved å følge en global verifiseringsstandard for utbyggingsprosjekter kalt BREEAM infrastructure (tidligere CEEQUAL) under planlegging, prosjektering og bygging. BREEAM infrastructure er en internasjonalt anerkjent metode for å dokumentere bærekraft i prosjekter. Hver fagrapport i planarbeidet inneholder en tabell som oppsummerer relevante krav.

For Ytre ringvei er det beregnet at klimagassutslippene for reguleringsplanforslaget vil være 17 prosent lavere enn beregningene for kommunedelplanen. Reduksjonen skyldes kortere strekning og færre konstruksjoner. Nye kjøremønstre på grunn av den nye veien er beregnet til å føre til 3 prosent økt utslipp over en 40-års periode, sammenlignet med nullalternativet.

Som en del av planarbeidet er det gjennomført en tiltaksanalyse for å undersøke effekten av ulike utslippsreduserende tiltak. Analysen viser potensial for klimagassreduksjon ved bruk av klimavennlige materialer og elektriske anleggs- og driftsmaskiner.

Les mer i Fagrapport klimagass.

Miljøprogram med miljøoppfølgingsplan

Det er laget et miljøprogram og en miljøoppfølgingsplan (MOP) som gir en oversikt over prosjektets miljømål, krav, utfordringer og tiltak for å løse disse.

Les mer i Miljøprogram med miljøoppfølgingsplan.

Vannmiljø

Prosjektet påvirker flere vannforekomster, inkludert Topdalsfjorden, Grimsbekken og Øygardsvatnet. Miljøtilstanden til alle berørte vannforekomster er vurdert, og det skal etableres et overvåkingsprogram både i anleggsfasen og driftsfasen.

Det er startet overvåking av vannstanden i sårbare vannforekomster over den planlagte tunnelen for å forstå naturlige variasjoner i vannstanden og bedre beskytte vannforekomstene under anleggsperioden. Overvåkingen skal fortsette gjennom anleggsfasen og minst ett år inn i driftsfasen. Figuren under viser identifiserte vann- og myrvannforekomster der vannstanden overvåkes. Grunnvannstanden i utsatte områder overvåkes også.

Miljøtilstand og vannutskiftning

Tiltak i Øygardsvatnet (massehåndteringsalternativ A) vil føre til varig redusert miljøtilstand for vannforekomsten Møllebekken, fordi store deler av vannarealet forsvinner. Det er ikke forventet varig forringelse i vassdraget nedstrøms Øygardsvatnet, så lenge hydrologiske tiltak gjennomføres som planlagt.

Den nåværende kanalen mellom Vigebukta og Narviga vil fjernes i forbindelse med utfylling i Vigebukta. En åpen kanal vil ikke sikre god nok vanngjennomstrømning, så det foreslås en pumpeløsning. Det vil føre til at det blir mindre naturlig vannutskiftning i Narviga, men med avbøtende tiltak for å sikre gjennomstrømning, forventes ingen varig forringelse av vannmiljøet.

For de øvrige vannforekomstene forventes det ikke varig redusert miljøtilstand, så lenge avbøtende tiltak gjennomføres. Inngrepene vurderes ikke å hindre at miljømålene for vannforekomstene kan nås.

Les mer om dette i Fagrapport vannmiljø.