Gå til hovedinnhold

E6 Kvithammar-Åsen: Støyskjerming av eiendommer

Når man bygger ny vei vil det alltid være noen eiendommer som blir berørt og som får mer støy. I forbindelse med utbyggingen av ny E6 Kvithammar-Åsen, er det opprettet et støyprosjekt for å sikre at alle retningslinjer blir fulgt når det gjelder støyskjerming.

Det er gjennomført støykartlegging og befaringer på eiendommene som er aktuelle for lokale støytiltak og tiltaksrapportene fra disse er  gjennomgått med boligeierne for boligene som omfattes av den første entreprisen.

Arbeidet i støyentreprise 1 skal utføres av Lag Entreprenør fra Verdal.

Arbeidene omfatter blant annet lokale støytiltak i/på boliger og/eller etablering av skjermede uteplasser på eiendommer i forbindelse med veiutbyggingen av E6 mellom Kvithammar og Åsen. I denne entreprisen er det 20 boenheter i Stjørdal som det skal utføres tiltak på. 

Om støytiltak

  • Hva er en støysone?

    Når man snakker om støy og støybelastning, bruker man ofte begrepet «støysone». Støysonene deles inn fargene hvit, gul eller rød, avhengig av støybelastningen. 

    Klima- og miljødepartemnetes Retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging (T-1442/2016) skal legges til grunn ved arealplanlegging og behandling av enkeltsaker etter plan- og bygningsloven. 

    Terskelverdier

  • Retningslinjer fra Klima- og miljødepartementet

    Vurderingene gjøres i tråd med Klima- og miljødepartementets retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging. 

    Retningslinjenen er utarbeidet i tråd med EU-regelverkets metoder og målestørrelser, og er koordinert med støyreglene som er gitt etter forurensingsloven og teknisk forskrift til plan- og bygningsloven. 

    Retningslinjene skal legges til grunn ved arealplanlegging og behandling av enkeltsaker etter plan- og bygningsloven i kommunene og i berørte statlige etater. Den gjelder både ved planlegging av ny støyende virksomhet og for arealbruk i støysoner rundt eksisterende virksomhet. 

  • Hvordan gjøres beregningene?

    For å beregne støynivået innendørs, må det foretas en befaring og oppmåling av boligen. I rom for «varig opphold» (§ 1-3. Definisjoner - Direktoratet for byggkvalitet (dibk.no)) (dvs. stue, kjøkken og soverom) vil følgende bli registrert: 

    • rominndeling, inkludert volum og arealer 
    • vinduer, type og lyddempende effekt 
    • yttervegg, type og lyddempende effekt 
    • eventuelle ventiler, dører og andre elementer som er relevante 

    Det vil også gjøres en vurdering av støy på uteareal, dvs. terrasse eller tilsvarende. Vi har behov for å vite hvordan huset er bygget for eksempel tverrsnitt av yttervegg o.l. Vi vil om mulig ta bilde/kopi av plantegninger ved befaringen. Det er derfor fint om du har dette klart når vi kommer på befaring. 

  • Har alle rett på støydempende tiltak?

    Etter hvert som beregningsrapporter ferdigstilles, vil resultatet bli formidlet til huseierne. Det er ikke sikkert at alle hus vil trenge støyreduserende tiltak. I så fall vil disse huseierne få en rapport som oppsummerer beregningene. En befaring medfører altså ikke at du nødvendigvis har krav på tiltak mot støy.  

    Dersom beregnet støynivå viser seg å være over grenseverdien blir det foreslått tiltak. Tiltak kan eksempelvis være utskifting av vinduer, etterisolering av fasade, skjerming av uteplass, etc. 

  • Kan jeg bo i huset mitt?

    De lokale støytiltakene skal gjøres på private, bebodde eiendommer. Primært skal beboerne kunne bo i og oppholde seg på eiendommene også mens byggearbeidene pågår. Entreprenøren må derfor planlegge og gjennomføre arbeidene slik at ulempen for beboerne blir minst mulig og slik at farlige situasjoner ikke oppstår.

    Totalentreprenøren skal opprette god kommunikasjon, samarbeid med boligeiere og eventuelle leietakere om gjennomføringen av arbeidene. Byggherren skal holdes løpende orientert og kan delta i møter og prosessen for øvrig. Spørsmål som vedrører avtalte tiltak ifm eiendommene som Nye veier og boligeier har gjennomgått, skal rettes til Nye Veier.

  • Oppstartsmøte

    Totalentreprenøren kaller inn boligeiere til befaring/oppstartsmøter for hver eiendom. Byggherren kan delta på oppstartsmøtene. Formålet med møtet er å gå gjennom arbeidene som skal utføres, tidsplan for prosjektering og utførelse, og identifisere eventuelle behov for tilpasning til stedlige forhold. Totalentreprenøren plikter å gjøre lokale tilpasninger slik at utførelsen blir mest mulig sømløs og passer inn i boligens uttrykk og tilpasses den enkelte eiendoms tekniske anlegg.   

  • Kommunikasjon

    Totalentreprenøren skal i sin dialog med berørte beboere, naboer og eventuelt andre berørte, sikre disse mot eventuelle farer, kommunisere kontaktinformasjon samt registrere relevant informasjon om henvendelser fra berørte.   

  • Klima og miljø

    Det utarbeides en plan for klimagassutslipp, gjenbruk, avfallsplan og sortere avfall i ulike avfallsfraksjoner som skal leveres til godkjent avfallsmottak eller direkte til gjenvinning. Avfall som midlertidig oppbevares på byggeplassen skal plasseres på en måte som er til minst mulig sjenanse for boligeier og omgivelsene for øvrig.   

    Da arbeidene skal utføres på private, bebodde eiendommer skal det være rutiner for rydding og renhold. Generelt skal alle berørte arealer tilbakeføres til ryddig og rengjort stand etter at arbeidene er ferdige.  

  • Ferdigstilling

    Om lag en uke før arbeidene i boligene ferdigstilles, kaller entreprenøren inn til overtakelsesbefaring. På denne deltar boligeier, entreprenør og byggherren. Entreprenør utarbeider overtakelsesprotokoll hvor evt mangler, gjenstående arbeider eller kommentarer medtas. Overtakelsesprotokollen skal omforent eller med kommentarer, signeres av alle parter, dvs. byggherre, boligeier og entreprenør.