Data om veiene våre finnes i den offisielle informasjonen om veiene i Nasjonal vegdatabank (NVDB). Statens vegvesen, fylkeskommunene, kommunene og private eiere må oppdatere informasjonen der. Fristen varierer avhengig av veitypei, så det ta tid før informasjonen er oppdatert.
Vi ser at det kan ta år fra informasjonen er oppdatert i NVDB til den vises i bilen. Det kan også være mangler i andre deler av prosessen fra endring i virkeligheten til skjermen i bilen.
Hvis dine data er oppdatert til siste versjon og du fortsatt ser feil, kan det være en mulighet for feil i originaldataene.
Nasjonal vegdatabank er en kilde til informasjon som er tilgjengelig for alle. Data kan lastes ned direkte eller gjennom tilrettelagte produkter.
Bilenes systemer for navigasjon
Ikke alle biler oppdaterer navigasjon og kart automatisk. Sjekk bilens brukerveiledning for hvordan du gjør det. Kildene til bilens data varierer avhengig av merke og modell.
Kartleverandørene bruker både NVDB, andre data og egne data, noe som kan føre til feil. Noen leverandører henter data fra Nasjonal vegdatabank jevnlig, mens andre gjør det sjeldnere.
Det kan ta opp til to år fra data er oppdatert i våre databaser til de er ute hos forbruker.
Noen eksempler på leverandører av navigasjon og kart:
Google (google.no/maps)
TomTom (tomtom.no)
Here (here.com)
OpenStreetMap (OSM)
Mapbox (mapbox.com)
Ny teknologi
Nye biler henter også dynamiske data, som for eksempel at en vei er stengt på grunn av flom.
Fra 2022 må alle biler ha Intelligent Speed Assistant, en intelligent hastighetsassistent.
Statens vegvesen har i sammen med andre aktører undersøkt hvordan ISA fungerer i Norge og hvilke feil som kan oppstå. Testene viser at ISA ikke alltid fungerer like bra overalt, for eksempel når biler leser av trafikkskilt.