Mange hensyn å ta
Gi dine innspill
- Ny E6 mellom Moelv og Roterud
- E136 Flatmark-Marstein: Kunngjøring om igangsatt arbeide med detaljreguleringsplan og høring av planprogram (innspillsfrist 13. september 2024)
- Problemanalyse for ny E6 mellom Åsen og Steinkjer (innspillsfrist 27. september 2024)
Veien til en reguleringsplan
-
Forberedelser
Før vi går i gang med en reguleringsplan gjør vi en omfattende kartlegging og mange analyser.
Vi stiller noen grunnleggende spørsmål når vi forbereder til det videre arbeidet med konkret planlegging. Vi vurderer om det er best å bygge ny vei eller bruke deler av den eksisterende veien på nytt. Vi ser også på hvor lang veien blir, hvor kryssene skal plasseres, behov for broer, tunneler, over- og underganger.
-
Planprogram
Planleggingen av en ny vei starter vanligvis med et planprogram. Dette er et dokument som vi lager, men som politikerne i de berørte kommunene godkjenner. Planprogrammet sier hva som skal utredes.
Hva inneholder planprogrammet?
I planprogrammet står det blant annet:
- Hva målet med byggingen av veien er og hvilke rammer og forutsetninger som gjelder.
- Hvilke traséalternativer som skal vurderes videre og hvordan de skal sammenlignes.
- Hvilke konsekvenser byggingen av veien kan ha for miljø, samfunn og økonomi, og hvordan disse skal undersøkes.
- Hvordan vi skal informere og involvere offentligheten i de neste planfasene.
-
Konsekvensutredning
En konsekvensutredning (KU) er en systematisk gjennomgang av hvordan byggingen av veien kan påvirke miljøet, samfunnet og folks liv både positivt og negativt. Målet med KU-en er å passe på at vi tar vare på miljøet og samfunnet når vi planlegger en ny vei.
Utredningen gir også de som skal bestemme et bedre grunnlag til å ta kloke beslutninger. Det er fordi de bedre forstår hva som kan skje, og det kan lages planer for unngå, begrense, istandsette og hvis mulig kompensere for skader på miljø og samfunn gjennom bygging og drift av veien.I planprogrammet stilles det krav til hva som skal undersøkes nærmere i senere faser av planleggingen. Disse undersøkelsene danner grunnlaget for en konsekvensutredning. Konsekvensutredningen utformes i løpet av planprosessen, vanligvis i forbindelse med enten kommunedelplanen eller reguleringsplanen.
Statens vegvesen sin håndbok «V712 Konsekvensanalyser» er et utgangspunkt for konsekvensutredninger. KU består av vurderinger av prissatte og ikke-prissatte konsekvenser. Til sammen utgjør dette en samfunnsøkonomisk analyse som er grunnlaget for vår endelige anbefaling av løsning.
Plan- og bygningsloven
Plan- og bygningsloven er den viktigste loven som regulerer planleggingen av veiprosjektene og konsekvensutredningene.
Her finner du lenker til Plan- og bygningsloven hvor du kan lese mer om:
Behandling av planprogram for planer med vesentlige virkninger (Lovdata)
Forskrift om konsekvensutredninger (Lovdata)
-
Kommunedelplan
Alle kommuner skal ha en kommuneplan som grunnlag for arbeidet med å utvikle kommunen. Planen skal ta hensyn til hva som er bra for innbyggerne, for regionen og for landet. Den skal dekke alle områder som kommunen har ansvar for, som skole, helse, miljø og kultur.
Når det gjelder planlegging av nye veier og forbedringer, krever dette noen ganger en kommunedelplan. Vi samarbeider da med den aktuelle kommunen for å utarbeide forslaget til kommunedelplan, men det er kommunestyret som til slutt vedtar planen.
Hva inneholder en kommunedelplan?
En kommunedelplan skal inkludere overordnede prinsipper for hvordan veien skal bygges og hvilken effekt den skal ha på omgivelsene. Dette inkluderer blant annet:
- Hvor veien skal gå
- Plasseringen av veikryss
- Hvilken standard veien skal ha
- Bruken av areal
- Vernede områder
- Byggegrenser
Plan- og bygningsloven
Her finner du lenker til Plan- og bygningsloven hvor du kan lese mer om:
-
Reguleringsplan
Reguleringsplanen er det siste trinnet i den formelle planleggingen av en stor veiutbygging. Den bygger på kommunedelplanen som allerede er vedtatt av kommunestyret. Vi utarbeider et forslag til reguleringsplan, men det er politikerne i kommunen som bestemmer om de godkjenner den eller ikke.
Hva inneholder reguleringsplanen?
Reguleringsplanen gir beskrivelser av hvordan veien skal være:
- Hvor mye plass veien trenger
- Hvordan områdene rundt veien vil bli påvirket
- Plassering og utforming av kryss, bruer og tunneler
- Tiltak i forhold til støy, adkomster, miljø, dyreliv, gang- og sykkelveier, lagringsområder og anleggsplasser, samt hvordan overvannet skal håndteres.
Plan- og bygningsloven
Her finner du lenker til Plan- og bygningsloven hvor du kan lese mer om:
Innspill gir bedre planer
Når en vei skal planlegges og bygges er det viktig å ha et godt kunnskapsgrunnlag og få inn innspill og synspunkter. Derfor gjennomføres høringsperioder.
Vi har utviklet en løsning som gjør det lett for deg å gi innspill når det varsles planoppstart eller en kommunedelplan eller reguleringsplan er ute til offentlig ettersyn og høring. Vær oppmerksom på at det er en tidsavgrenset periode du kan gi formelle innspill etter plan- og bygningslovens bestemmelser. Den tidsperioden er på minst seks uker.
Dine innspill kommer rett inn i de verktøyene vi bruker når veiene planlegges. Vi tar vare på dine opplysninger i det videre arbeidet. De vil bli en del av den formelle saksbehandlingen når saken skal behandles og vedtas i kommunestyret.
Du kan også komme med synspunkter utenfor høringsperiodene. Hvis hvis du ønsker å komme i kontakt med oss kan du gjøre der her